perdele și draperii de calitate Zen Interior Bucuresti
Perdele și draperii

De ce să alegi perdele și draperii de calitate

Într-o amenajare de interior, perdelele și draperiile sunt de multe ori neglijate, pentru că ajung să fie cumpărate ultimele, când bugetul este deja micșorat sau chiar depășit. Experiența mi-a demonstrat însă că nu e o idee bună să faci un compromis atunci când le alegi, pentru că vei regreta mai târziu.

În acest articol, îți voi povesti ce trebuie să știi despre materialul și manopera perdelelor și draperiilor, astfel încât să faci diferența între un produs de calitate și unul prost. Îți voi explica exact ce dezavantaje au materialele ieftine și cât costă perdelele și draperiile de calitate, astfel încât să poți alege în cunoștință de cauză.

Manopera draperii - gresit vs. corect

Atunci când vorbim despre perdele și draperii, sunt două aspecte care contează și influențează cum vor arăta în casa ta: materialul și manopera. Poți avea o țesătură mai slabă, dar o manoperă foarte bună o va ajuta să arate bine, sau invers: o perdea de bună calitate, care, lucrată prost, se strică la manoperă.

Ce trebuie să știi despre materialul perdelelor și draperiilor?

În general, perdelele sunt confecționate din poliester, pentru că este un material stabil, versatil, rezistent la tot ce înseamnă manipulare: de la prelucrare până la rezistență în casă, expunere la soare și la ciclurile de spălare, călcare.

Perdele de calitate Zen Interior Bucuresti

Prețul unei perdele se reflectă în felul în care aceasta se croiește, arată după montaj și rezistă în timp.

O perdea de slabă calitate, de 10-15 lei/ ml, din Dragonul Roșu, se diferențiază de un voal de calitate în primul rând prin ața din care este țesută.

La o perdea ieftină, țesătura are aspect artificial, de plastic, nu are o atingere plăcută, fibra de slabă calitate este vizibilă și se șifonează ușor.

Un voal de calitate, în schimb, va fi moale la atingere, fin, plăcut, și este țesut altfel. Calitatea firului din care este țesătura este esențială, și acest lucru se reflectă direct în prețul produsului.

Ca să alegi o perdea de bună calitate, trebuie să o atingi, să te uiți cum cade, să te uiți la urzeală, la sensul de țesere. Am scris pe blog cum să alegi corect perdelele și draperiile în funcție de cameră, stil, material, preț.

Dezavantajele perdelelor și draperiilor ieftine, de slabă calitate

Dezavantajele unui material slab calitativ este că poate intra la apă (deși este poliester, nu știi cum a fost prelucrat în fabricare).

O perdea ieftină se calcă greu, se decolorează mult mai ușor dacă este pusă în soare (pentru că nu este tratată în fabrică) și chiar se poate tăia la soare, se deteriorează ușor.

Diferența se simte și la felul în care se așază materialul: o perdea de calitate, care e fină, moale, se drapează (se încrețește) altfel și se așază cum trebuie pe rejansă, pentru că materialul permite o manoperă de bună calitate.

Același lucru este valabil și la draperii. De exemplu, la un material tip black-out sau dim-out, sau la o catifea, o țesătură slab calitativă nu are aceeași densitate.

Când o pui la geam, poți să observi goluri pe care nu le-ai observat pe masă, pentru că pe alocuri e rărită urzeala.

Lumina scoate la iveală orice imperfecțiune.

Catifeaua este foarte pretențioasă: este greu de întreținut, doar anumite tipuri se spală la mașină, nu se calcă.

Dacă alegi un material prost, el poate să se strice la spălare, chiar și la dry cleaning. La catifea, contează foarte mult lungimea firului, sensul de țesere, calitatea aței folosite.

O catifea de proastă calitate arată inestetic după spălare sau atunci când o atingi în răspăr: cea de bună calitate nu ar trebui să lase urme vizibile după atingere.

Un alt dezavantaj este că nu poți tapița mobilierul cu o catifea de slabă calitate, pentru că materialul nu o să reziste la frecare, la uzură.

De ce să alegi perdele și draperii de calitate?

Materialele proaste se pot deforma la călcat, în geam, sub acțiunea razelor solare, și nu arată la fel de bine din punct de vedere estetic.

O perdea sau draperie ieftină, de slabă calitate, se deteriorează mai rapid de la spălat, materialul se îmbâcsește ușor (de la umezeală și praf), și vei ajunge să o schimbi într-un an jumătate-doi.

Un material prost urzit se lasă, se trage la colțuri, din cauza țesăturii de slabă calitate, își pierde forma la montaj și arată inestetic.

Cusatura perdele gresit vs corect

O perdea sau draperie de calitate, în schimb, arată impecabil (cu o manoperă și un montaj pe măsură), rezistă în timp și se întreține ușor.

În plus, dacă îți vinzi sau închiriezi locuința, va crește valoarea casei. Și culorile rezistă mai bine în timp și își păstrează intensitatea.

O draperie de calitate pornește de la 150-170 lei/ ml.

Trebuie să fii atent și la rejansă, pentru că toate elementele merg mână în mână: manoperă-perdea-rejansă. Dacă alegi o rejansă ieftină, rigidă, încrețitura nu o să arate bine. O rejansă de calitate pornește de la 12 lei/ ml.

Draperii prost cusute

De ce e important să alegi o manoperă de calitate?

După material, manopera influențează felul în care va arăta o perdea sau draperie. Este motivul pentru care Zen Interior deține propriul atelier de croitorie perdele și draperii în București.

O manoperă de calitate presupune o masă mare de lucru, astfel încât să poți întinde și tăia perfect materialul. Ai nevoie de un îndreptar, de un echer cu care să îndrepți materialul, care nu vine întotdeauna drept din fabrică.

Un atelier de croitorie pentru perdele și draperii începe cu o masă de croit mare și un personal specializat.

Echipamentele trebuie să fie profesionale, speciale: o mașină proastă poate lăsa urme de ulei sau piciorul poate să preseze prea mult materialul și atunci rămân urme pe el.

O mașină electronică, de ultimă generație, coase cu totul altfel față de una învechită. Și acul trebuie adaptat la material.

Manopera draperii - gresit vs. corect Zen Interior Bucuresti

Personalul este esențial: la noi, croitorul doar croiește (măsoară, taie, pregătește materialul pentru cusut – îl verifică, îl îndreaptă, îl calcă înainte de croit, pune semnele pentru tivuri, întoarce laterala de două ori), iar cusătorul doar coase.

Perdeaua sau draperia se calcă apoi, se încrețește la dimensiunea dorită – este esențial să se coreleze cu o rejansă cu factorul potrivit, ca pliurile să stea cum trebuie, apoi se împachetează în folie de protecție și merge la montaj.

Și ața de foarte bună calitate este esențială: la manevrat/ spălat / montat/ demontat, o ață proastă se poate rupe.

Contează compoziția ei: o draperie de poliester trebuie cusută cu o ață de poliester, una de bumbac cu ață de bumbac, astfel încât ele să se comporte în același timp la spălat.

Tensionarea aței în ac este un alt aspect: ea se face astfel încât lateralele perdelei/ draperiei să nu se încrețească.

Toate aceste detalii sunt cele care fac diferența și se reflectă pe deplin în produsul final.

Pentru o manoperă ca la carte, există anumiți pași care trebuie urmați cu atenție, și aceștia presupun costuri suplimentare și mult timp alocat.

Lățimea tivului, de exemplu, trebuie să fie potrivită materialului: un tiv mai îngust este estetic, dar este mai migălos de confecționat, pentru că cere efort suplimentar la manoperă.

O manoperă de calitate reprezintă un serviciu hand-made, căruia noi îi alocăm multă atenție și seriozitate.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine cât de important e să alegi perdele și draperii de calitate și să nu faci rabat atunci când îți amenajezi casa.

Dacă ai neclarități sau întrebări suplimentare, îți stau la dispoziție la telefon sau în showroomul din București Zen Interior, perdelele și draperiile sunt subiectul meu preferat 😊.

author-avatar

About Cristina Petcu

Sunt Cristina Petcu și am început să lucrez în domeniul amenajărilor interioare din București în 2007. De atunci, am intrat în sute de case și m-am îndrăgostit încet, dar iremediabil, de acest univers.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *