Perdele draperii si fototapet Zen Interior intr-o amenajare semnata de arh. Cristina Micu din Bucuresti (3)
Design interior, Perdele și draperii

Cum să alegi corect perdelele și draperiile: nouă sfaturi practice

Pentru noi, draperiile și perdelele sunt ca desertul de la o nuntă: vin ultimele, dar dacă nu sunt reușite, pot să strice tot ce a fost bun până atunci 😊. Majoritatea celor care caută o perdea sau draperie pornesc de la culoare, apoi aleg materialul, dar sunt mult mai mulți factori de care ar trebui să țină cont. În ultimii ani, am consiliat sute de persoane în alegerea draperiilor și perdelelor, așa că îți prezentăm în continuare tot ce credem că trebuie să știi ca să alegi corect perdelele și draperiile pentru casa ta. 

 

Iar dacă vrei un sfat personalizat, îți stăm la dispoziție pentru o consiliere profesională prin telefon sau la showroomul din București.

1. Stilul de amenajare

Perdelele și draperiile nu au un destin de sine stătător, ci trebuie să trăiască în armonie cu restul interiorului. Înainte să le alegi, trebuie să ții cont de tot ce ai sau vei avea în camera respectivă: obiecte de mobilier, tapițeria canapelei și fotoliilor, covoare. Pentru fiecare dintre acestea contează atât stilul cât și culorile, materialul, imprimeul. Esențială este și nuanța pereților.

Perdele draperii si fototapet Zen Interior intr-o amenajare Simmetrica Design din Bucuresti (1)

Noi nu recomandăm mai mult de 3-4 culori diferite într-o încăpere, iar orice imprimeu trebuie să fie atent corelat și adaptat la spațiul respectiv. Într-o cameră mică, de exemplu, un imprimeu bogat, în nuanțe închise, va sufoca spațiul și îl va face să pară și mai mic.

Stilul de amenajare al casei dictează și tipul de țesătură: nu vei vedea niciodată o draperie de catifea într-o amenajare scandinavă, de exemplu. La fel, amenajările clasice preferă materiale prețioase, elegante, cu falduri ample și accesorii în același stil.

2. Tipul de cameră

Scopul și destinația încăperii dictează alegerea în materie de perdele și draperii. În dormitor, de exemplu, dacă vrei să poți obține întuneric beznă, alege o draperie dintr-un material tip black out în trei straturi, care poate avea un finisaj lucios sau mat, texturat sau neted.

Pentru zona de odihnă, recomandăm în special materialele opace, mai închise, fără imprimeu sau cu imprimeuri simple, care să nu încarce vizual, în schimb în living sau birou te poți juca în voie cu un pattern în armonie cu restul camerei și materiale fluide, translucide, în nuanțe deschise.

În bucătărie, cuvânt de ordine e „pragmatism”: alege un material nepretențios, ușor de curățat și de întreținut, cu o lungime care să nu te incomodeze și o manevrare ușoară. Aici, mai practice sunt storurile, rulourile sau jaluzelele.

3. Orientarea cardinală

Ține cont și de cum e orientată camera: dacă ferestrele dau spre nord, nu alege culori închise, pentru că vor părea și mai închise. Dacă ai parte de soare după-amiaza, în schimb, s-ar putea să vrei o draperie cât mai opacă, pentru a putea umbri la nevoie spațiul.

Lumina naturală poate decolora materialul, deci iată încă un aspect de care să ții cont: o culoare închisă se va estompa treptat la soare – aici te poate ajuta dublarea draperiei cu o căptușeală.

Perdele dormitor

4. Înălțimea camerei

Este încă un detaliu care nu trebuie trecut cu vederea: perdelele și draperiile pot face o cameră să pară mai înaltă, sau dimpotrivă. Ca regulă generală, culorile deschise și materialele ușoare fac spațiul să pară mai amplu, atât pe înălțime cât și pe lungime, deoarece geamul e vizibil și lasă lumina să treacă.

Într-o încăpere foarte înaltă, peste trei metri, este posibil ca anumite materiale, prea subțiti, să nu păstreze faldurile perfecte, și atunci recomandăm un material mai greu, care să confere o anumită ținută.

5. Tipul de material

Materialul influențează atât aspectul unei perdele sau draperii, cât și rezistența, felul în care cade, gradul de filtrare a luminii și zgomotului, capacitatea de izolare termică. Îți recomandăm să îl alegi cu atenție, în funcție de stilul de amenajare, tipul de cameră, de nevoi și preferințe, și iată ce e bine să știi:

  • Materialele naturale (in, bumbac) sunt la modă în ultimii ani, dar sunt mai greu de întreținut, se șifonează ușor, pot intra la apă la spălat și se calcă greu. Producătorii folosesc poliester în compoziție pentru că este un material stabil care ajută la ținuta și rezistența țesăturii.
  • Draperiile sunt disponibile în materiale ca: tafta, catifea (atenție, denumirea de „catifea” se poate referi și la un material plușat), black-out parțial sau 100%, dim-out, materiale naturale (mătase, in, bumbac).
  • Perdelele sunt disponibile în materiale ca: poliester, in, bumbac, mătase (naturală).
Perdele draperii si fototapet Zen Interior intr-o amenajare semnata de arh. Cristina Micu din Bucuresti (3)

Există și materiale fonoabsorbante, absorbante termic, ignifugate, tratate antibacterian, antialergic, sau obținute din reciclarea altor materiale.

Tipul de material determină și felul în care „cade” draperia, dacă este apretat, scorțos, se va așeza dezordonat în partea de jos, în loc să „curgă”.

Ține cont de faptul că nu orice tip de material se încrețește la fel, se așază la fel sau se potrivește pentru orice tip de șină.

O perdea subțire, de exemplu, un voal nu se va preta pentru o croială cu falduri, „wave”, unde trebuie un material mai plin, cu o densitate mai mare. Materialele foarte texturate pot fi încrețite cu un factor mai mic ca să arate așa cum trebuie.

6. Sistemul de prindere

Și aici, alegerea depinde de stil, decor și caracteristicile spațiului. Există două tipuri de sisteme de prindere pentru perdele și draperii: galeriile (o bară care se fixează în perete) și șinele (atașate direct pe tavan sau pe perete).

La o înălțime sub 2.70 metri, noi nu recomandăm galeriile, pentru că reduc din înălțimea camerei. Galeriile se pretează mai degrabă la înălțimi mari, unde distanța între geam și tavan e mai mare.

Draperii gri Zen Interior București

Din experiența noastră, nu recomandăm șinele duble, cu două canale, ci două șine separate.

La șina cu două canale, avem o distanță fixă, de 6 centimetri, între ele, iar atunci când strângem draperia, se adună mult material încrețit în stânga-dreapta și nu are loc suficient să se strângă, va acoperi o porțiune de fereastră, de exemplu.

Dacă montăm două șine, putem lăsa între canale 8 centimetri, o distanță care îi permite materialului să se ducă mai mult și să se așeze așa cum ne dorim.

7. Gradul de rezistență

Atunci când alegi perdele și draperii, gândește în perspectivă: câtă grijă ești dispus să le acorzi? Cât de des le vei curăța și în ce mod?

Răspunsurile îți ghidează alegerea, pentru că există materiale care se șifonează foarte ușor și trebuie călcate periodic, și s-ar putea să nu fii dispus să te ocupi de asta.

Și felul în care le folosești îți influențează alegerea: dacă știi că urmează să le tragi foarte des, poți alege un material mai rezistent și o șină cu acționare cu bară / șnur sau un sistem automat, iar în felul acesta reduci din uzură.

Dacă ai copii sau animale de companie, alege materiale rezistente și evită țesăturile pretențioase, ca voalurile subțiri, fine, delicate. Poți testa ușor cu unghia o mostră de material, pentru a vedea cum reacționează.

8. Prețul

Bugetul îți limitează deseori opțiunile, de aceea e bine să știi că, din experiența noastră, o perdea de calitate, care să reziste în timp și să nu trebuiască înlocuită prea curând, pornește de la 70 lei metrul liniar, iar o draperie de calitate de la 150-170 lei/metrul liniar.

Ca să calculezi necesarul de material, trebuie să ții cont, din nou, de caracteristicile spațiului tău: poziționarea perdelelor și draperiilor se face în funcție de tipologia camerei și de mobilier. Există, în mare, două situații:

  1. Montajul din perete în perete, când geamul este proporțional, mai mare decât jumătatea peretelui.
  2. Montajul parțial, când geamul e mai mic și poți să nu acoperi tot peretele, ci minim 20 de centimetri într-o parte și în cealaltă (dacă se oprește fix în fereastră se vede inestetic și lasă lumina să treacă).

Ca să măsori lungimea perdelei sau draperiei, trebuie să decizi până unde vrei să cadă. Majoritatea persoanelor vor ca ea să fie la nivelul pardoselii, dar poate fi lăsată și cu un centimetru mai sus sau câțiva centimetri mai jos, ca să cadă pe podea.

Ține cont și de tipul de croială: cea tip wave nu arată bine atunci când cade pe pardoseală, de exemplu.

Perdele draperii si fototapet Zen Interior intr-o amenajare Next Interior din Bucuresti (3)

Există diverse tipuri de încrețire pentru perdea și draperii: clasică (tip creion), cu falduri (wave), două sau trei cute, tip rândunică, cu nasturi, fagure, etc.

Încrețirea îți dictează și necesarul de material ca amplitudine (lățime): pentru o încrețire clasică, tip creion, pentru a calcula necesarul de material pe lățime, înmulțește cu doi lungimea de acoperire a peretelui.

Pentru o croială wave, înmulțește cu 2.5, pentru pliuri manuale, cu 3. La o perdea subțire va fi necesar să înmulțești cu 2.5.

Pentru draperii, recomandăm dublarea lor, pentru că le oferă o altă ținută, fie cu black out fie cu o căptușeală, vor arăta mult mai bine. Factorul de încrețire ideal este 2, dar depinde de material, de exemplu la in se pretează mai puțin, 1.7-1.8.

9. Cum asortezi perdelele și draperiile

Ca linie generală, dacă alegi draperii cu imprimeu, perdelele trebuie să fie uni, în nuanțe neutre, corelate cu nuanțele de pe draperie. Pe lângă asocierea de pattern, ține cont și de asocierea cromatică.

Perdele pastelate, roz și bleu.

Poți alege o perdea semitransparentă, care permite luminii să intre în cameră, și o draperie opacă, pentru intimitate.

Atunci când asortezi materialele, nu uita că există țesături care nu pot fi asociate, nu vei vedea niciodată o draperie de catifea și o perdea de in, de exemplu. La o perdea fină, tip voal, poți pune o draperie cu textură rugoasă, dar invers nu.

Dacă pui la același geam un stor, o perdea și o draperie, storul trebuie să fie din același tip de material. Catifeaua se combină cel mai bine cu satinul sau mătasea, nu cu inul, de exemplu. Iar dacă vrei să folosește materialul și pentru tapițeria canapelei, scaunelor sau pernuțe decorative, alege unul care se pretează pentru asta.

Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre, iar dacă vrei să afli mai multe informații, ne poți contacta, noi abia așteptăm să vorbim despre perdele și draperii 😊.

author-avatar

About Cristina Petcu

Sunt Cristina Petcu și am început să lucrez în domeniul amenajărilor interioare din București în 2007. De atunci, am intrat în sute de case și m-am îndrăgostit încet, dar iremediabil, de acest univers.

Related Posts

One thought on “Cum să alegi corect perdelele și draperiile: nouă sfaturi practice

  1. Anca says:

    Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, la ce distanta fata de perete trebuie montata sina pe tavan? Multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *