tapet sufragerie
Fototapet, Tapet

5 mituri despre tapet, plus 6 trucuri și recomandări ca să-l alegi și aplici corect

Iubim tapetul pentru că are un soi de superputere de a transforma complet un spațiu. Acest tip de finisaj poate crea niște efecte spectaculoase, este versatil și foarte bogat în opțiunile pe care le oferă. Designerii de interior îl folosesc deseori în amenajări, însă de-a lungul anilor s-au format tot felul de legende urbane sau mituri despre acest finisaj

Fie că face mucegai, fie că deteriorează pereții, ori că micșorează camerele. Cât e mit și cât e adevăr? Am răspuns la această întrebare într-un articol pentru Lovedeco.ro.

1. Tapetul face mucegai

Montat cu un adeziv corespunzător, tapetul nu va face mucegai. Mucegai poate face camera în sine. Dacă ai o cameră unde există riscul de igrasie, tapetul nu-ți va rezolva problema asta, va mucegăi și el, nu tapetul creează, doar că nu rezolvă.

Poate crea mucegai în cazul în care alegi să integrezi un tapet nepotrivit într-o zonă cu umezeală, aproape de cada din baie, de exemplu. De aceea există tapet special pentru baie, tapet din fibre de sticlă, care se dă cu rășină. Practic este ca o faianță, iar fibra de sticlă nu mucegăiește. Și trebuie să-l folosești în zona potrivită. La fel și în bucătărie, nu este recomandat să pui tapet pe lângă hotă sau în zonele unde se creează aburi. Poți integra tapet în bucătărie în zona de luat masă, ori pe alți pereți, dar nu în zona de gătit.

Recomandarea noastră ar fi  să ții cont și de cât de ușor se întreține tapetul în astfel de zone. Tapetul superlavabil, de exemplu, poate fi curățat chiar și cu o periuță foarte moale.

2. Tapetul se dă jos greu

tapet, perdele și draperii Zen Interior

Tapet, perdele și draperii de la Zen Interior într-o amenajare realizată de Simetrica Design

În trecut, tapetul se făcea doar pe suport de hârtie, iar asta însemna că aplicai adeziv și pe perete, și pe tapet, și le lipeai.  Însă în zilele noastre există soluții speciale care  pot fi folosi, iar tapetul  poate fi dat jos foarte ușor, fără ca peretele să-ți fie afectat.

Principalul lucru de care trebuie să ții cont atunci când aplici tapetul este peretele. Dacă peretele are denivelări, un tapet gros, texturat, ar putea să-ți rezolve problemele, în schimb un model subțire din suport de hârtie, nu. În acest caz ar trebui să apelezi la un specialist în montaj, iar pereții tăi să fie perfecți drepți.

Contează foarte mult ca pereții să fie amorsați corespunzător pe glet amorsat. Dar, în general, oamenii montează tapetul pe lavabilă. Ține cont de faptul că lavabila lucrează sub tapet, iar dacă este de slabă calitate sau dată prost pe un perete neamorsat corespunzător, va lucra în spatele tapetului și ți-l va dezlipi, ți-l va umfla, va crea bule de aer, plus o groază de alte probleme.

La fel ca în toate domeniile, și lumea tapetului a evoluat de-a lungul anilor. Există în continuare tapet de hârtie creat la standarde înalte, dar și tapet pe suport vlies (fibre nețesute), care înseamnă de fapt un amestec de celuloză cu fibre textile. Este o variantă foarte versatilă pentru că nu trebuie să mai aplici adeziv și pe perete și pe tapet, ci doar pe perete, iar atunci când îl dai jos, nu mai rămâne stratul de hârtie pe perete. 

3. Tapetul face o cameră să pară mică și aglomerată

fototapet zen interior

Fototapet Zen Interior într-o amenajare semnată de arhitecta Cristina Micu

Este adevărat că dacă vei opta într-un spațiu mic pentru un tapet foarte aglomerat, cu multe flori sau forme geometrice, efectul poate fi unul obositor. Același efect îl pot avea și tapetele în culori foarte puternice atunci când sunt integrate în camere nu foarte generoase. 

În același timp, tapetul îți poate veni în ajutor atât în cazul încăperilor mici, cât și în cazul celor mari. 

Sunt diverse metode prin care poți face o cameră mică să pară mai înaltă, de exemplu, dacă vei aplica un tapet cu dungi verticale. Același truc îl poți aplica și în cazul unei camere în formă dreptunghiulară, care este foarte lungă. Tapetul te ajută să proporționezi bine o cameră. Nicio cameră prea lungă nu e frumoasă, nicio cameră prea înaltă și cu arie mică iarăși nu e frumoasă. Lumea  este compusă din culori și rapoarte, proporționalitatea este foarte importantă în design, așa că e  e important să existe o armonie vizuală.

4. Tapetul se demodează repede 

Tapetul e un element folosit în designul interior de ani buni, iar unul dintre cele mai mari mituri despre tapet este că se demodează rapid și trebuie înlocuit constant pentru păstra în casa ta un aer modern.

Însă – cu o bună întreținere – tapetul poate rezista mult timp și poate fi la fel de atractiv ca în ziua în care îl aplici.  În timp ce culorile și modelele se pot schimba în funcție de tendințe, dacă optezi pentru un design mai clasic sau neutru, precum un tapet cu efect de beton/microciment sau un tapet cu un design floral sau geometric cât mai simplu, acesta poate să rămână ani întregi elementul statement din casa ta. 

În același timp, tapetul poate fi o alternativă mai economică de a aduce în casă cât mai multe materiale inspirate din natură, căci elementele naturale sunt de câțiva ani în tendințele designului interior. 

5. Tapetul e scump și se montează greu

fototapet Zen Interior

Fototapet de la Zen Interior într-o amenajare creată de Simetrica Design

Timpul, uniformitatea și lipsa mizeriei sunt doar câteva dintre avantajele tapetului în ceea ce privește montajul. Timpul de instalare este mult mai scurt la tapet decât în cazul vopselei decorative.  În plus, vopseaua decorativă cu efect texturat, tip microciment, stucco etc, este mai scumpă decât tapetul. 

De asemenea, poți schimba culoarea dintr-o cameră în una, cel mult două ore. Toate tapetele vin cu instrucțiuni de montaj. Există numeroase tutoriale dacă ești priceput, astfel încât să-l poți aplica fără ajutor de la vreun tapetar. Lucrul cel mai important, însă, este să ții cont de toți pașii și să-ți pregătești pereții corespunzător.

6 trucuri și recomandări despre alegerea și aplicarea tapetului de la Zen Interior:

1. Aplicarea tapetului ca la carte e așa: dai peretele cu glet, îl amorsezi, îl lași să se usuce. E important să ai o temperatură minimă de 16-18 grade în camera respectivă. Dacă, de exemplu, vrei să aplici tapet într-o casă nouă sau într-una care nu a mai fost locuită de ceva timp, iar casa e neîncălzită, tapetul nu se va lipi.

Așadar, atunci când aplici tapetul trebuie să ții cont de temperatura camerei, de perete și de tipul de adeziv. Există adeziv universal, care merge și pentru tapetul pe suport de hârtie și pentru tapetul pe suport vlies, dar în general există adeziv special pentru tapet de hartie și pentru tapet pe suport vlies. 

2. Ține cont de modelul tapetului. Sunt tapete cu model repetitiv și acestea se pot repeta la 52, 53, 64 de centimetri. Practic, pui prima fâșie, iar a doua fâșie – ca să nu vină modelul decalat – trebuie tăiată astfel încât să se așeze bine modelul, să aibă continuitate. Iar meșterii tapetari sunt cei care cunosc cel mai bine limbajul tapetului și instrucțiunile de pe fiecare model.

3. O altă poveste este atunci când aplici un tapet închis la culoare. Dacă pe un perete alb pui un tapet albastru închis, un gri închis, acolo unde se îmbină fâșiile ar trebui să dai cu o vopsea în nuanța tapetului și practic să dai fâșii de vopsea în zona îmbinărilor. Pentru că riști să se vadă îmbinarea. Oricât de bine le îmbini, este posibil să tragă peretele, să nu fie perfect drept și-ți distanțează fâșiile și vezi o mică dungă albă. Ca să eviți aceasră situație, fix pe îmbinările dintre fâșii trage o dungă de zece centimetri de vopsea fix în nuanța tapetului.

4. Ia-ți o marjă de eroare în ceea ce privește materialul. Dacă ai un perete simplu și vrei să-l tapetezi singur, e important să-ți calculezi bine necesarul și să comanzi fâșiile ținând cont de o marjă de eroare. Dacă ai nevoie de trei role, mai adaugă încă una.

5. Ține cont și de restul elementelor din casa ta. Nu orice tapet se vede bine alături de orice draperie. Alege-l în acord cu perdelele, draperiile și mobilierul din încăpere. Și în acord cu dimensiunea camerei.

6. E bine să știi și care e diferența dintre tapet și fototapet. Primul e format din fâșii cu model repetitiv, iar al doilea este tot pe fâșii, pe niște role, însă modelul nu se repete, cu ajutorul fototapetului poți crea o imagine mare de ansamblu, un munte de exemplu. Fototapetul este varianta mai scumpă a tapetului.

Pentru mai multe sfaturi și recomandări, fă-ne o vizită în showroomul nostru de pe Bulevardul Regina Maria nr. 76 sau scrie-ne un mesaj.

 

 

author-avatar

About Cristina Petcu

Sunt Cristina Petcu și am început să lucrez în domeniul amenajărilor interioare din București în 2007. De atunci, am intrat în sute de case și m-am îndrăgostit încet, dar iremediabil, de acest univers.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *