Draperii din catifea albastra
Perdele și draperii

Draperii din catifea: tot ce trebuie să știi despre ele

Cu o istorie de peste 2000 de ani, catifeaua reprezintă în continuare una dintre cele mai populare alegeri pentru draperii și tapițerie. Ținuta sa elegantă, versatilitatea și alura prețioasă o diferențiază de orice alt material textil. În ultimii ani, catifeaua a revenit puternic în tendințe, iar designerii de interior cu care colaborăm o favorizează tot mai mult.

Perdele draperii si fototapet Zen Interior intr-o amenajare semnata de arh. Cristina Micu din Bucuresti - Apartament Rose Garden - DS

Ne plac draperiile de catifea în living, în dormitor, în camere de copii, în camere de hotel, chiar și în baie: catifeaua „îmbracă” o cameră ca nici o altă țesătură. În imagine: draperii din catifea confecționate și montate de noi într-un dormitor amenajat de Cristina Micu Interior Design.

Cât costă o draperie din catifea?

Atunci când vorbim despre draperii din catifea, trebuie să facem distincția între materialele catifelate și catifea, care poate fi sintetică (din poliester) sau naturală. Catifeaua sintetică, lucioasă sau mată, pornește de la 90 lei metrul liniar, iar catifeaua naturală, din mătase, pornește de la aproximativ 500 lei metrul liniar. Există și țesături din catifea plisată sau catifea 3D, potrivită și pentru tapițerie.

Material pentru tapițerie Magic Velvet

Material pentru tapițerie Magic Velvet 3D

Țesăturile de catifea sunt disponibile într-o gamă extrem de variată de nuanțe și stiluri – aproape toți producătorii de textile au catifea în portofoliu. Catifeaua este disponibilă în diferite dimensiuni: 140 cm lățime, 280 cm sau 300 cm lățime (se găsește mai greu). În cazul lățimii de 1.40, se îmbină la coasere pentru a obține lungimea necesară, iar îmbinările se pierd în falduri.

Draperii catifea Crown Velvet - Zen Interior 3

Colecția Crown Velvet de la Ridex  are peste 100 de nuanțe, atât clasice cât și pastelate.

Avantajele draperiilor de catifea

Catifeaua e un material versatil, care se pretează la orice stil de design interior: elegant, glam, scandinav, modern, eclectic, chiar și industrial, dacă alegi o nuanță de verde sau gri. Am folosit catifea și în băi, cu galerii aurii, unde arăta extrem de bine – baia a fost tratată ca o cameră de relaxare.

Draperie din catifea albastră

O draperie din catifea este atemporală: ținuta sa clasică transcende stilurile de amenajare.

Un alt avantaj al catifelei este că se pretează pentru majoritatea modurilor de încrețire, falduri și rejansă (rândunică/ wave/ semi-wave/ pliuri manuale). Se poate accesoriza cu pasmanterie, șnururi, ciucuri. Catifeaua arată bine și pe șină, și pe galerie.

Draperii catifea verde

Atunci când alegi catifea, trebuie să corelezi celelalte finisaje și accesorii din încăpere: nu se vor potrivi, de exemplu, texturile rugoase sau naturale, de in.

Țesăturile din catifea pot fi lucioase sau mate și pot fi imprimate cu diverse modele. Unele se pretează și pentru tapițerie, ceea ce creează posibilitatea de a corela materialul pentru draperii cu cel pentru canapea, fotolii sau pat. Poți folosi catifea pentru tapițarea patului, pentru tăblia patului, sau pentru panouri decorative, în combinație cu riflaje sau oglinzi. De asemenea, poți face o cuvertură de pat din catifea, va arăta foarte elegant.

Dormitor cuvertura pat catifea - foto Pinterest

Pentru dormitor, putem confecționa o cuvertură de catifea care să se asorteze cu draperiile. Foto: Pinterest.

Cum se lucrează și cum se întrețin draperiile din catifea

Catifeaua sintetică se lucrează foarte greu, deoarece poate fi elastică, ceea ce face ca materialul să se întindă în toate direcțiile pe masa de croit. Este important ca, la coasere, să se țină cont de puful materialului, care nu trebuie presat prea tare. Trebuie avut grijă și la sensul pufului, care îi modifică  nuanța – ambele draperii trebuie cusute în același sens.

Catifeaua nu se spală la mașină, ci numai la dry cleaning. Catifeaua se poate dubla cu căptușeală, ca să se aranjeze mai bine. Nu recomandăm să se coasă tiv jos, ci dublura să fie cusută pe spate. O draperie din catifea arată cel mai bine atunci când cade pe pardoseală.

Draperii catifea Crown Velvet de la Ridex.

Materiale textile din catifea Crown Velvet de la Ridex.

Ce nuanțe de catifea să alegi?

Pentru un interior clasic, cele mai folosite nuanțe de catifea sunt cele de verde, auriu, albastru regal, ivoire, roșu, iar pentru un interior modern – catifea gri, albastru, galben. La industrial se va potrivi gri, negru, verdele-army.

Materiale textile din catifea Antique de la Ridex.

Materiale textile din catifea Antique de la Ridex.

Draperii black out din catifea

Dacă îți dorești draperii black out din catifea, trebuie să știi că există variante de catifea cu black out 100% pe spate (dar este un pic mai rigid, nu îl vei putea face căzut pe jos) sau poți dubla un material de catifea cu black out. Dacă vrei să afli mai multe despre draperiile black-out și dim-out, citește acest articol.

Cauți o draperie din catifea? Te așteptăm în showroomul nostru din Bulevardul Regina Maria 76, București, de luni până vineri, cu programare prealabilă la 0765.833.517, pentru  a beneficia de consultanță de specialitate.

author-avatar

About Cristina Petcu

Sunt Cristina Petcu și am început să lucrez în domeniul amenajărilor interioare din București în 2007. De atunci, am intrat în sute de case și m-am îndrăgostit încet, dar iremediabil, de acest univers.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *